The Cockerell Pavilion at Cliveden

This section of the page features an image gallery, so if you're using a screen reader you may wish to jump to the main content.

The loggia, known as the Cockerell Pavilion, stands at the western end of the Terrace at Cliveden. This delicate and romantic building underwent extensive conservation repairs in 2012.

Expert cleaning

Over a period of two months, a team of specialists painstakingly steam cleaned all the stone, re-pointed the marble floor tiles and painted all the woodwork. They also restored the ‘Juliet’ style balcony, part of which sheared off a few years ago. 

Extensive repairs were also carried out to the roof after discovering the tiles were in a worse condition than originally thought.

Garden ‘room’ with a view

The loggia served as a gazebo and summer pavilion, somewhere to retreat to from the sun, to take refreshment and admire the view. The open arcading of three sides of this ‘outside room’ gives views to east, south and west whilst its solid north wall screens views of the service areas behind. The design is attributed to Frederick Pepys Cockerell and it is known to have been commissioned by the Duchess of Sutherland and built in the early 1860s.

Conservation continues

The Terrace is the only remaining part of the original mansion built by the Duke of Buckingham c1670.

Over the next few years we will be carrying out conservation repairs to the entire Terrace, including the walkway, staircases, all elevations and the accessible chambers beneath such as the Sounding Chamber and Ferneries at each end.

Our plans and work schedule will change as we learn more about this structure. In addition, the periods in which we can work are governed by the activities of the bats that have chosen to take up residence in the spaces beneath the Terrace. 

For more information on the Terrace conservation repairs please speak to a member of staff when you visit, or keep an eye on the our work pages of our website where we’ll post updates on the project.