Projects

Our tennis pavilion gets a makeover with a new thatched roof © Hidcote Manor Garden

Our tennis pavilion gets a makeover with a new thatched roof

Returning Hidcote to its heyday

After ten years of hard work and an investment of £3.5 million, we're nearing the end of our restoration programme.

Much of the work - such as new sewers and electricity supplies - can't be seen. But the visible parts have been spectacular. Johnston's plant house has been recreated, the bathing pool rebuilt and planting schemes returned.

Plant House

We've given Johnston's plant house a new lease of life. It's once again filled with semi tropical plants. Fully glazed in winter, in summer the panels are removed, turning it into an unforgettable floral arcade.

Bathing Pool

During 2002 we began to slowly dismantle the pool. The old base was broken up and replaced with a new one, reinforced with steel. Steel mesh and bars were discreetly hidden in the side walls to stop water leaking out.

Rock Bank

Using old photos we've recreated the bank to show plants in a Mediterranean environment where the mountains come down to meet the sea. There's even a melt water feature to copy snow melting along a mountain side.

The bulb slope

The bulb slope is one of the last areas we need to restore at Hidcote

The bulb slope is one of the last areas we need to restore at Hidcote

Back in 2011 we began work on the bulb slope - one of the last areas we need to restore to bring Lawrence Johnston's vision to life.

We prepared the slope so that it was ready for an exciting new planting scheme. The ground-covering periwinkle, which had long been a feature of this area, was treated and cleared by our team of gardeners.

The project has taken a little longer than we thought. However, with the help of Sheffield University, the gardeners have started to recreate an alpine meadow using plants that like shady conditions. We'll also be planting thousands of bulbs - just like Johnston planned.

We've also...

  • Restored several hundred metres of original stone pathways
  • Recreated the kitchen garden which grows produce for our restaurant
  • Conserved most of the metal work around the garden
  • Rebuilt the East Court Garden to Johnston's original design
  • Redesigned the drawing room in the house to how it might have looked
  • Restored Lawrence Johnston's tennis court
  • Introduced rainwater harvesting to help irrigate the garden
  • Experimented with sports turf technology to strengthen the grass
  • Re-lined the lily pool and created a habitat for rare newts
  • Bought a composting machine so we can recycle food waste
  • Built new visitor facilities, including toilets and places to eat

Share