Conserving the Newmarket Corridor

Project

Conserving the Newmarket Corridor

The Newmarket Corridor has recently re-opended for public viewing after a major two year conservation project. This part of the house is called the Newmarket Corridor because guests would stay there during the Newmarket races. It includes Lord Fairhaven's bedroom, bathroom and the bedroom in which Queen Elizabeth, The Queen Mother, stayed when she came to visit.

Over time, textiles had become faded, carpets worn, paint work had begun to flake and clocks stopped ticking. We knew that this wasn't how Lord Fairhaven would have wanted today's visitors to see his House, so we were determined to return the rooms to their former glories.

Research into inventories from the house from the 1920s and the 1940s, as well as textile archives and swatches, have enabled specialists to achieve an accurate recreation of the furnishing and decoration of the Newmarket Corridor. Furniture, fabrics, carpets and paint finishes now reflect how the rooms looked in the 1960s.

Textile designers were commissioned to reproduce five fabric designs, all of which had originally been purchased by Lord Fairhaven. These have evocative names such as “Santiago” depicting galleons in full sail. “Basket & Drapery” a bold terracotta design with floral swags and “Tropical Leaf”, a jazzy design with banana leaves and palm fronds. 

As well as restoring the look and feel of this special space we have also worked to conserve paintings by William Etty and antique clocks by French clock maker Julien Le Roy.