Composting toilet

Croome composting toilet

Due to the popularity of the parkland, two new composting toilets were installed in early 2016 near the Temple Greenhouse.

Funds from raffle ticket sales enabled £4,000 to be raised towards the building costs.

Archaeological investigations were undertaken of the area that once sited the original 18th century latrine, and some of the brickwork to that building was found. The latrine is shown on the 1796 map by Snape, and we chose to site the new composting toilets (one of which is wheelchair accessible) near to the 18th century location.

The remains of an 18th century latrine
Croome latrine remains
The remains of an 18th century latrine



Given the boggy (excuse the pun) nature of the ground at the rear of the Temple Greenhouse, particularly in Winter, it is planned to lay a path to the toilets in the future.

So how does it work?  The liquid element of the waste and the solid element have to be separated. The liquid is then filtered away by using a soakaway system (a hole filled with rubble and coarse stone).The solid elements are held in a large plastic tank to compost along with the toilet paper and a scoop of sawdust.  To aid the composting it’s recommended that the toilet seat is left closed to reduce the fresh air flow.

Composting loo at Croome
Croome composting loo in spring
Composting loo at Croome