The summerhouse at Prior Park Landscape Garden

This section of the page features an image gallery, so if you're using a screen reader you may wish to jump to the main content.

Tucked away among the trees, and surrounded by snowdrops, daffodils and wild garlic in their respective seasons, is the summerhouse.

When we acquired Prior Park in 1993 there was little left of this enigmatic structure but the timber frame.

Luckily, an old photgraph from 1912 was donated by a local man. His grandfather had carried out some of the building work when the summerhouse was moved from its original location on the estate farm holding across Ralph Allen Drive.

Rebuilding history

In 2004, a team of staff and volunteers used the photograph to reproduce the original summerhouse as faithfully as possible.

Using oak from a nearby fallen tree they relaid the floor and clad the outside of the frame with the timber. A specialist craftsman used Cotswold stone to recreate the roof.