Restoring the architect's vision at The Homewood

The garden and pool screen at The Homewood, Surrey

We need your help to raise £6,000 to recreate Patrick Gwynne's bespoke swimming pool screen, lost to rust 10 years ago. Find out more about the screen and why it forms a key feature of Gwynne's modernist home.

Over the six decades that Patrick Gwynne lived in The Homewood, he was continually modernising and improving elements both in the house and garden. In the 1960s Gwynne's attention was drawn to the swimming pool screen, originally a corrugated sheet with stained wooden slats, which was proving difficult to maintain.

His solution was to design a new, bespoke screen, approximately 2.5 metres high and 7 metres long, which ran behind and parallel to the north side of the swimming pool.

The screen comprised a white metal frame on metal pillars and a series of grey vertical plastic panels, angled at 45° to let light and wind pass through. It was complemented by luxuriant planting, composed of striking red and white climbers.

The Homewood, Surrey
The pool screen at The Homewood, viewed from the back

Patrick’s screen fulfilled an artistic function, balancing the architecture of the left-hand side of the house and softening the landscape, as well as a practical one, screening pool users from visitors approaching from the back of the house.

Over the years, the metal support and frame rusted through, and the entire structure collapsed in 2007. However, sufficient elements of the original design remain to enable a replica to be commissioned.

How you can help

Buy a raffle ticket from a guide when you visit The Homewood. For every £1 you spend, we get £2 towards the pool screen campaign - and you could win a cool £10,000.