Bringing Allan Bank back to life

A view of Allan Bank from the outside

Simple and classical in style, Allan Bank sits proudly in luscious grounds with stunning views over Grasmere and the fells beyond - a real Georgian gem.

With a rich history of notable tenants including William Wordsworth and Canon Hardwicke Rawnsley, in the past Allan Bank has been a hub of creativity and reform.

The great fire

In March 2011 disaster struck when a serious fire damaged a large part of the property leaving most of the remaining parts of the house severely affected by water and smoke damage. Thankfully no-one was injured in the fire but the house was left in a sorry state.

A phoenix rising from the ashes

Though tragic, the fire presented us with an opportunity to open Allan Bank to the public for the first time in 200 years, allowing people to enjoy its rich history and magnificent views. And so an ambitious restoration project began.

Keeping traditional skills alive

This restoration project has involved some interesting, traditional building techniques such as lathe and lime plastering which has been used for hundreds of years.

Although expensive, it’s a great option for older buildings where its flexibility allows it to move with the walls as they change shape over time.

Unearthing Wordsworth's garden

The grounds contain fascinating relics of the former designed landscape with pathways, viewpoints and water features that have been inaccessible to the public for decades. Our rangers and volunteers have begun to uncover and restore these amazing features.

The next chapter

We’ve opened the doors, the house is unfurnished and undecorated so that everyone can feed in their restoration ideas and be a part of shaping Allan Bank’s future.

Come and make yourself at home, sit down in a comfy chair with a good book or take a picnic out into the grounds and relax while the kids play.

You can help

Our vision is for Allan Bank to become a unique and special place for all, shaped by the present day yet capturing the spirit and creativity of its former residents. But vital repairs are needed and without additional funds its future is in the balance.