The Generator House at Cliveden

Project
The Generator House

Cliveden's electric past

In 1896, Lord Astor commissioned the Generator House for Cliveden as he was looking for something to replace the outmoded Gas Yard. It was the latest technology for the time and allowed the mansion to shine with bright electric light. It was described in the Gardener’s Chronicle (June 22 1885):

‘...another “improvement” is the electric light for which we noticed a shed to hold an enormous steam boiler, and the necessary machinery is being constructed at a point in a dell not far distant from the mansion. How bizarre this all seems to us in this quiet retreat! We think any means of lighting preferable about such grounds as these, as this glaring searchlight.’

Unfortunately this is the only historic reference and this makes the archaeological recording of the building all the more important.

After mains electricity came to Cliveden in the late 1940s, the Generator House was decommissioned and gradually fell into disrepair, leading to 50 years of gradual decay.

A dilapidated state

The Generator House volunteer team did a fantastic job of clearing the interior, exposing historic floor surfaces, engine mountings, flywheel pits and ducts for pipes and cables.

The Generator House team discover archaeological finds inside the dilapidated building
The Generator House
The Generator House team discover archaeological finds inside the dilapidated building

They recovered a number of interesting artefacts relating to the operation of the generator house, including sections of marble screen from the original switchboard with labels on and glass cups and rods from the glass cell batteries that were charged in the ‘accumulator’ room.

An artefact discovered inside the Generator House
Generator house artefact
An artefact discovered inside the Generator House

 

Latest updates

01 Oct 18

A new roof is added to the Generator House

Reminiscent of a fairytale story, for over a hundred years, the key ingredient in allowing Cliveden to bask in glorious heat and light...and throw glamorous parties, has remained hidden from public view. Tucked away in 'the Dell', yet within a stones throw from the main house, the abandoned structure is finally beginning to see the light once more. After almost a year of clearing and restoration the first phase is now complete. The walls, once overgrown with vegetation, have been secured and a new zinc roof constructed ensuring the building is kept watertight, adding to its ongoing protection.