Restoring Charlecote's historic Avenue

Project
Aerial view of Charlecote woodyard and green court from gatehouse roof

A new view

2016 saw the acquisition of eight acres of land next to our car park from private owners, giving us an exciting opportunity to re-incorporate the site back into the Charlecote estate, opening up the old view.

Our Research Team of staff and volunteers are searching through historic records to uncover the stories of the land.

You can see from the old fuzzy aerial black-and-white view that the tree-lined avenue was once a truly significant part of the Lucy family estate, continuing across the road from the blue gates at the top of the drive.

A historic aerial view of Charlecote clearly showing the line of the old avenue
Historic photograph of old avenue at Charlecote Park
A historic aerial view of Charlecote clearly showing the line of the old avenue

We've set up a small plant-sales area here for now, selling peat-free plants. Every plant you buy will be helping fund the work we are carrying out.

New restaurant

Our two-year-plus project also includes developing the woodyard at the centre of Charlecote's buildings into much-needed new catering facilities - have you ever wondered what's behind the Carriage houses?

We'll be opening up some of these old buildings too, to show visitors the work that went on here in centuries past.

Tackroom at Charlecote Park

Our dream (raffle) tickets 

Every year, the raffle tickets you buy at Charlecote help fund vital conservation work - and give you a chance to win fantastic cash prizes. Find out what your donations or a legacy could mean to us.

Latest posts

02 Apr 18

Permission granted

Planning permission has finally been granted, enabling us to convert the existing building at the old plant nursery into our new production kitchen.

We'll be able to produce lots more of our cakes and meals ourselves, with much more space than we have at the moment at the back of the Orangery.

The permission also includes the new operational base for our Parks and Gardens team so that everything can be held in one secure place.

Enjoy a slice of tasty Victoria sponge in the Orangery after a walk in the park.

01 Mar 18

Drains and designs

Following an archaeological survey and full drainage survey, the design team have been looking at how the cafe will fit into the Woodyard.

Currently the staff car park and gardeners' work area, it will soon begin to look very different. Interior and exterior designs are being drawn up, taking into account staff and services needs and visitor flow. The integrity of the old outbuildings remains crucial in all the design work.

Charlecote Park woodyard before work begins on new restaurant area

05 Jan 18

The view restored

Planning permission received, we've been able to clear all the modern planting on the Avenue site. We can now see the original broad sightline all the way down the Gatehouse as it was originally intended.
Later in the project, visitors will be able to share this view.

Clearing modern planting has opened up the view from the Avenue to Charlecote house and gatehouse