The mansion

Berrington's hallway and the view as you enter. All Georgian in interior

Built in 1778-81 for Thomas Harley, son of the 3rd Earl of Oxford, Berrington Hall is one of the few masterpieces of the architect Henry Holland's to survive intact.

The mansion is in fact a villa with a grand Ionic portico. The interiors are characteristic of Holland’s refined Louis XVI manner, many containing mythological references to the marriage of Harley’s daughter Anne to George, the eldest son of Admiral Rodney, one of the most distinguished naval commanders of the day.

The staircase at Berrington designed by Henry Holland
The staircase at Berrington designed by Henry Holland

The severity of the red standstone exterior belies the delicacy of the neo-classical interior, which contains elegant chimney pieces, plasterwork and one of holland's most sophisticated experiments in space, light and colour; the Staircase hall.  This impressive staircase shown above with bronze balustrading in the staircase hall is a Piranesian succession of sweeping arches beneath a great faceted dome.

The mansion is fully open to view all of the elegant ground floor reception rooms, family bedrooms and the below stairs servants areas. Unfortuntely the main steps upto the front door and internal staircases make the house unsuitable for wheelchair users and pushchairs.

The parkland

The hall is set amidst a park with an artificial 14-acre lake laid out in 1780 by the landscape designer ‘Capability Brown’, who was also Holland’s partner and father-in-law.

Discover where new
Two women laughing on a autumnal walk in the sun

As well as this, we have been exploring Brown's influence on Berrington's garden layout. We have found that Berrington has a rare design to its Walled garden which is a unique Brownian design.

This has sparked the beginning of The Walled Garden and Pleasure Grounds Restoration Project in the garden and the installation of contemporary art piece, 'Look! Look! Look!' by Heather and Ivan Morison. Supported by Trust New Art and Arts Council England, this has been an opportunity to encourage people to explore the gardens. You can read more about this in the article below.

The interior of LOOK!LOOK!LOOK!; Heather and Ivan Morison's creative response to Berrington's eighteenth-century walled garden and mansion
The interior of LOOK!LOOK!LOOK! at Berrington Hall in Herefordshire