The Pavilion in the walled garden

The final design worked on by Jardine Couture and Allard Newall
Published : 04 Jul 2017 Last update : 07 Jul 2017

With the help of Northumbria University and 18 of its BA (Hons) Interior Architecture students, we’re introducing a new temporary exhibition space into the walled garden.

The Pavilion takes inspiration from the tree-lined avenue that connects the chapel to the Liberty Column and offers space for interpretation, seating and framed views of the garden. 

Created by student Allard Newell it's a contemporary piece that was developed in collaboration with design studio Jardine Couture, Ben Couture, who reinterpreted and created the new design based on the original concept, worked closely with Allard to develop his idea and produce a flexible ‘outdoor gallery’.  

Allard Newall, Northumbria University BA (Hons) Interior Architecture student said, "Having my design proposal selected by a respected organisation such as the National Trust is an amazing accomplishment. 

" It’s one thing getting good feedback at university, but seeing one of your designs become reality is a very satisfying and humbling feeling. To finally see the piece in the walled garden really puts the opportunity it has presented to me into perspective."
- Allard Newall, Northumbria University BA (Hons) Interior Architecture student
Working in partnership: Jardine Couture and Allard Newall
Allard working alongside Jardine Couture to create the Pavilion

"The experience I have gained through working alongside the National Trust and the appointed design consultancy Jardine Couture has been an unbelievable opportunity. Not only has it helped with my studies, it has allowed me to gain experience of working on a project and seeing the design process from concept, to delivery."

The Pavilion is part of Gibside Walled Garden: Redesign Renew Revive, a two-year National Trust and Heritage Lottery Fund initiative that aims to encourage new ways of seeing and learning about the history of Gibside estate.

" As a conservation charity, the National Trust relies on successful partnerships such as this one with Northumbria University, alongside vital funding from the Heritage Lottery Fund to enable projects like this to become a reality."
- Deborah Hunter-Knight

The opportunity to work on a live project of this kind is of huge benefit to the students. They have been able to see the scheme through from start to finish, from carrying out initial site visits and meetings with the client, to coming up with their individual designs and then presenting these to the client and public for feedback.

Peter Dixon, Senior Lecturer, Dept. of Architecture and the Built Environment, Northumbria University, said, “The opportunity to work on a live project of this kind is of huge benefit to the students. They have been able to see the scheme through from start to finish, from carrying out initial site visits and meetings with the client, to coming up with their individual designs and then presenting these to the client and public for feedback.

“The collaboration with Jardine Couture has also been a fantastic experience for them – it’s not often students have the opportunity to be involved all the way through a project, from conception to realisation, and seeing how the design has been translated into the finished product has been a great opportunity and provided a truly unique insight into the Design and Production process as part of their studies.

" We’re sure the Pavilion will prove a popular addition to the walled garden at Gibside and hope that our partnership with the National Trust continues so future students can also benefit from experiences and projects such as this."
- Peter Dixon, Senior Lecturer, Dept. of Architecture and the Built Environment, Northumbria University

To find out more about studying Architecture and Interior Architecture at Northumbria go to: www.northumbria.ac.uk/architecture or sign up for an Open Day at www.northumbria.ac.uk/opendays.